Képes illusztrációk a Dekiru tankönyvhöz – 4 koma manga

A „Képes illusztrációk tantermi használatra a Dekiru japán nyelvkönyvhöz” anyag elkészítésének ötlete 2011-ben, a Dekiru nyelvkönyv megjelenése után fogalmazódott meg.

Gáspár Annamária (www.gasparannamaria.hu) által készített illusztráció gyűjtemény 150 illusztrációt tartalmaz, melyek a Dekiru osztálytermi használatában nyújtanak új, izgalmas lehetőségeket, ugyanakkor az egyéni tanulásban is segítenek. Az illusztráció gyűjtemény ingyenesen letölthető honlapunkról.

A párbeszéd készítési, interaktív feladatok osztálytermi bevezetésének egyik eszköze a Japánban ismert 4 koma manga műfaja, amely négy egyszerű, de szemléletes rajzban mesél el egy általában humoros történetet, csattanóval a végén.

A Dekiru nyelvkönyv tematikájára és a bevezetett nyelvtani szerkezetek sorrendjére alapozva gondoltuk ki a történeteket, melyekhez a tanulók feladata a segítségként megadott szavak használatával buborék-párbeszédeket írni. További felhasználási lehetőség, akár házi feladatként is, hogy a leckékhez mellékelt üres keretekbe rajzolva, az aktuális Can-do feladatnak megfelelő helyzet, párbeszéd kigondolására késztessük a tanulókat. A 4 koma mangaillusztrációk nyelvtanítási célú használata kísérleti jellegű, a visszajelzések alapján fejleszthetők, átalakíthatók.

1_4koma_manga_-_szines

2_4koma_manga_-_fekete-feher

Vélemény, hozzászólás?